DIA MARTIN LUTHER KING JR. 1

DIA MARTIN LUTHER KING JR.

Martin Luther King Jr. Dita Amerikane, e hëna e tretë e janarit, u festua nga aktivisti afrikano-amerikan Martin Luther King Jr.

Chemtra Martin Luther King Jr.

I lindur në Atlanta më 15 janar 1929, ai ishte një punonjës dhe pastor amerikan. Avokati afrikan i të drejtave të njeriut dhe fitues i Çmimit Nobel për Paqen në vitin 1964. Që nga fëmijëria, ai ka qenë i përkushtuar për të mbrojtur të drejtat dhe liritë civile të popullit afrikano-kolumbian. Sociale. Edhe pse e paarsimuar, kjo popullsi është e papërshtatshme për të drejtën e votës universale dhe shpesh është subjekt i racizmit dhe paragjykimeve. Sidomos në shtetet e lindjes jugore. Luther King filloi të mobilizonte afrikanët në të gjithë vendin për të kërkuar dhe mbrojtur të drejta të barabarta dhe pjesëmarrje politike.

Protestat paqësore në Shtetet e Bashkuara janë një trashëgimi që njohu të drejtat dhe liritë e miliona afrikanëve. Në një fjalim, ai tronditi botën dhe shpalli luftë, duke thënë: "Unë kam një ëndërr".

Martin Luther King Jr. vdiq më 4 prill 1968 teksa merrte pjesë në një tubim proteste. Vdekja e tij solli lot dhe zemërim jo vetëm në Amerikë, por edhe në botë.

Kujtime të Ditës së Luterit

Për të shënuar ditëlindjen e Martin Luther King Jr. 15 janari është shpallur festë publike që nga viti 1983 nga presidenti amerikan Ronald Reagan. Përveç festimit të festës, ai ka marrë çmime pas vdekjes, duke përfshirë Memorialin Kombëtar të Qendrës në Uashington dhe Medaljen Presidenciale të Lirisë. Qindra rrugë në disa vende të pavarura janë emëruar me emrin e tij dhe shumë qytete në mbarë botën janë emëruar me emrin e tij.

Një paradë u organizua për të nderuar kohën dhe trashëgiminë e tyre. Komuniteti afrikano-amerikan po mblidhet në heshtje në qindra monumente anembanë vendit për të nderuar liderin.

Días Festivos en el Mundo